Что есть жизнь? Методологический анализ

Автор(и)

  • А. Г. Безродний Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0003-1489-9523

DOI:

https://doi.org/10.15421/272002

Анотація

Викладено методологічний аналіз розуміння сутності «живого» у біологічному та філософському аспектах. Розглянуто межу між живим та неживим. Досліджено методологічний підхід, характерний для біологічного пізнання у формі аргумент – контраргумент; де у вигляді аргументу наведено «класичну» точку зору, а контраргумент – логічна апеляція.

Мета статті полягає в тому, щоб методологічно проаналізувати основні властивості живого, що розкривають загальновизнаний на даний момент часу підхід до розуміння феномена життя. Зазначимо, що ми зупиняємося тільки на природничо-науковій точці зору, залишаючи осторонь «філософську» і «релігійну» позицію з даного питання. При спробах визначення феномена життя ми стикаємося зі значними методологічними труднощами. Даний феномен складно визначити як при описі внутрішньої структури живого об'єкта, так і при аналізі механізмів його функціонування.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-31