Особливості тракторизації сільського господарства України на початку 20-х років ХХ ст

Автор(и)

  • О. Г. Кривоконь Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна. https://orcid.org/0000-0002-2495-7371
  • В. П. Козоріз Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0001-5145-609X

DOI:

https://doi.org/10.15421/272025

Анотація

Вперше досліджено особливості процесу тракторизації сільського господарства України на початку 20-х років ХХ ст., проаналізовано передумови виникнення цього явища. Під тракторизацією розуміють впровадження тракторів у певну галузь народного господарства.

Доведено, що найбільший вплив на тракторизацію сільського господарства України мала політика центральних органів більшовицької влади, яка формувалась у Москві, а також підвищений попит сільського населення на тракторну техніку. Спочатку тракторизація сільського господарства передбачала централізовану закупівлю тракторів за кордоном і плановий розподіл їх серед сільських виробників, а у подальшому планувалося створення власного тракторобудування.

Встановлено, що основні засади тракторизації були розроблені вченими та інженерами царської Росії, які згодом співпрацювали з більшовицькою владою. Наголошено, що процес тракторизації супроводжувався створенням певних ідеологічних міфів, які надовго вкоренилися в масовій свідомості людей. Однак тракторизація справді мала величезний вплив на розвиток і характер соціально-економічних відносин в українському селі, піднявши культуру землеробства і продуктивність сільськогосподарського виробництва.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-05