Філософський аналіз еволюції штучного інтелекту

Автор(и)

  • О.В. Добровольська Харківський національний університет радіоелектроніки, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0002-7057-2982
  • В. І. Штанько Харківський національний університет радіоелектроніки, Харків, Україна https://orcid.org/0000-0001-5245-3173

DOI:

https://doi.org/10.15421/271902

Анотація

Здійснено аналіз сучасного стану розвитку напряму штучного інтелекту з філософської точки зору. Ґрунтуючись на порівняльно-історичному аналізі, з’ясовано, що спричинило кризи в межах цієї сфери, визначено основні обмеження філософського характеру, які не дозволяють створити «сильну» форму штучного інтелекту: його нездатність до саморефлексії, відчуттів, творчості та гнучкої поведінки; обмеження обчислювального підходу; неможливість повної формалізації знання.

Проаналізовано, чим обумовлені успіхи в межах галузі в останнє десятиліття, і чи були подолані раніше виявлені обмеження. З’ясовано, що еволюція напряму ґрунтується на технічних досягненнях останніх років, що допомогло реалізації алгоритмів, які раніше вимагали багатогодинних обчислень. Визначено, що господарювання прагматичного підходу в галузі призвело до роздрібнення досліджень, фрагментації і спрощення уявлення про світ задля вирішення конкретних задач. З’ясовано, що успішне програмне імітування людської діяльності в різних сферах і неможливість вирішення філософських проблем призвели до розвитку тільки «слабкої» форми штучного інтелекту.

Проведене дослідження показало, що через “однобічний” технічний розвиток і відкритість філософських проблем не можна говорити про еволюцію напряму в цілому.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-20