Історія та діяльність Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на території Харківщини (1966–2021 рр.)

Автор(и)

  • Я. В. Ліхолєтов Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Харків, Україна https://orcid.org/0000-0001-8130-5057

DOI:

https://doi.org/10.15421/272229

Анотація

Досліджено історію становлення, розвиток пам’яткоохоронної діяльності Харківської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, в контексті музейних та пам’яткоохоронних процесів Харківського регіону. У процесі аналізу основних джерел інформації, завдяки яким було розпочато функціонування обласної організації, огляду організаційних операцій становлення, напрямів та форм діяльності, а також взаємодії товариства з державними установами культури, архітектури та мистецтва визначено, що протягом другої половини XX ст. Харківська обласна організація УТОПІК була важливим інструментом у координації та відтворенні пам’яткоохоронної діяльності Харківського регіону, займаючись лекторською, екскурсійною, нормативною та видавничою діяльністю. Впродовж 55 років свого існування, переживаючи злети і падіння, соціально-політичні та економічні перетворення, відсутність фінансів, організація зберегла і створила багато значних для історії об’єктів. Незважаючи на те, що УТОПІК свого часу був ідеологічно заангажований через активність, яка була спрямована на військову історію краю та просвітницьку діяльність, але нині в умовах незалежної України товариство здатне поліпшувати історико-краєзнавчий рух, активізовувати екскурсійно-туристичний кластер, а також бути засновником нових сучасних інформаційних систем у галузі охорони, дослідження та реставрації об’єктів культурної спадщини.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-21